a - a a +

Bevalling, wanneer is het begonnen en wat te doen?

Wat doe je als de bevalling is begonnen?

  1. Bel je verloskundige!
  1. Ook Maartje Kraamzorg wil graag weten wanneer de bevalling is begonnen. Dus breng ons op de hoogte als de "vooraankondiging" is begonnen. Je kunt Maartje Kraamzorg 24 uur per dag bereiken op telefoonnummer 088-00052150.


Hoe nauwkeurig de datum van geboorte ook is uitgerekend, het begin van de bevalling komt altijd onverwachts. Wel zijn er bepaalde signalen dat de bevalling vermoedelijk gaat beginnen en die we hieronder beschrijven. 

Je verliest vruchtwater

Het vruchtwater kan in kleine beetjes of in één keer naar buiten komen. Pas wanneer je vruchtwater verliest, is de bevalling echt begonnen. Wanneer je vruchtwater verliest, moeten binnen 24 uur de weeën beginnen. Is het vruchtwater bruinig of groen? Bel dan direct de verloskundige. 

Je verliest een slijmprop

Een slijmprop sluit tijdens je zwangerschap de baarmoedermond af. Het verliezen van deze slijmprop houdt niet automatisch in dat de bevalling spoedig wordt ingezet. De slijmprop kan namelijk ook twee weken voor de bevalling naar buiten komen. Dit is wel een teken dat het eind van de zwangerschap nadert. De slijmprop is ongeveer anderhalf à twee centimeter groot. Bij sommigen komt de prop pas bij het persen eruit. Bij anderen soms helemaal niet.

Je verliest wat bloed

De bevalling kan zich aankondigen door het verlies van bloed. Echter, dit bloedverlies mag niet meer zijn dan een klein beetje. Raadpleeg altijd je arts of verloskundige als je twijfelt.

Je krijgt weeën

In de meeste gevallen kondigt een bevalling zich aan door middel van weeën. Als de weeën beginnen zullen ze steeds regelmatiger komen en steeds pijnlijker zijn. Een echte wee duurt ongeveer 60 seconden.

Wanneer bel je de verloskundige?

Bij een 1e kindje als je een uur lang weeën om de 3 minuten, bij een 2e of volgende een half uur lang weeën om de 4 minuten hebt.