a - a a +

Coronamaatregelen Maartje Kraamzorg

Dag zwangere,

Als je nu zwanger bent en binnenkort bent uitgerekend bent dan kunnen wij ons voorstellen dat je wat vragen hebt rondom kraamzorg tijdens de coronacrisis. Om hier duidelijkheid in te geven hebben wij deze informatiepagina opgesteld. De ontwikkelingen gaan snel en het kan zijn dat we in de nabije toekomst nog meer aanvullende maatregelen moeten gaan treffen om de zorg zo goed mogelijk te kunnen blijven leveren. Maartje Kraamzorg volgt hierbij de richtlijnen van het RIVMKenniscentrum kraamzorg, en de Taskforce Covid-19 van onze Brancheorganisatie van kraamzorg (BO). 

Richtlijnen kraamvisite per 15 januari 2022

Tijdens de persconferentie heeft minister Kuipers landelijke versoepelingen aangekondigd met ingang van 15 januari 2022. Ook zal het quarantainebeleid per direct worden aangepast. Er wordt verwacht dat het aantal besmettingen met de Omikron variant van Covid-19 nog zal gaan stijgen de komende weken. Om de kraamverzorgenden te beschermen en om te voorkomen dat de capaciteit in de kraamzorg nog verder in het geding komt worden de maatregelen in de kraamzorg nog niet versoepeld. 

Huidige maatregelen

1. Géén kraamvisite te ontvangen wanneer de kraamverzorgende in het gezin aanwezig is.
Hiermee voorkomen we dat het gezin en ook de kraamverzorgenden in situaties komen met veel verschillende contacten en dus een grotere kans op besmetting.

2. Géén fysieke intakes uit te voeren maar deze te vervangen door beeldbellen.
Indien er zwaar wegende aanwijzingen zijn om wel een intake aan huis te doen kan dit overwogen worden. De intake kan alleen uitgevoerd worden als 1,5 meter afstand kan worden gehouden.  

Mondkapje en handschoenen binnen 1,5 meter

De kraamverzorgende draagt binnen de 1,5 meter altijd een chirurgisch mondneusmasker en handschoenen. Buiten de 1,5 meter draagt de kraamverzorgende persoonlijke beschermingsmiddelen op basis van de eigen professionele afweging.  

Basisregels 

De kraamverzorgende houdt aandacht voor de basisregels waaronder extra aandacht voor handhygiëne. 

Bij situaties waarin er een (verdenking van) besmetting binnen het kraamgezin is, wordt het protocol van het KCKZ gevolgd. Het advies blijft daarnaast om in deze situaties de intake uit te voeren via beeldbellen en geen kraamvisite te ontvangen.

Richtlijnen

Maartje Kraamzorg is goed voorbereid om juist te kunnen handelen. Wij volgen de richtlijnen van de RIVM, Kenniscentrum kraamzorg en de Brancheorganisatie van kraamzorg (BO). Hier kun je zelf ook  aanvullende informatie vinden. De afspraken gelden voor alle kraamzorgorganisaties in Twente. We werken in deze nauw samen met de collega-kraamorganisaties om zoveel mogelijk dezelfde werkwijze te hanteren.

Alle actuele coronamaatregelen

Maartje neemt als onderdeel van Zorggroep Sint Maarten dezelfde maatregelen in acht met betrekking tot het coronavirus. Bekijk de actuele maatregelen op de website van de Zorggroep.