a - a a +

Wat te regelen en wanneer?

Kraamzorg baby Maartje

Wanneer je zwanger bent komt er heel veel op je af. Om je te helpen met alle zaken die je moet regelen hebben we een handig overzicht voor je gemaakt.

 

Kraamzorg

Geadviseerd wordt kraamzorg te regelen tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap. Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties met allemaal hun eigen werkwijze. De keus ligt uiteindelijk bij jezelf. Het aantal uren kraamzorg wordt gegeven naar aanleiding van het landelijk indicatie protocol. Je hebt recht op 49 uur kraamzorg exclusief de bevallingsassistentie thuis. Bij complicaties kan de verloskundige tijdens het kraambed extra uren indiceren. Kraamzorg aanvragen kan via het inschrijfformulier of via telefoonnummer: 088-0005215. Wij zullen je tevens informeren over welke acties je richting je zorgverzekeraar moet ondernemen.

Verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent is het verstandig een verloskundigen praktijk bij je in de buurt te bellen om een 1e afspraak te maken. De eerste afspraak is meestal tussen de 8e - 12e week van je zwangerschap. 
Bij elk bezoek worden o.a. de volgende controles gedaan:

  • Gewicht
  • Bloeddruk
  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Baarmoederstand
  • Luisteren harttonen
  • Echo

Moeders voor Moeders - Jouw geluk kun je delen

De organisatie van Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit de urine van deze vrouwen wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven verwerkt tot een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Deelnemen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap. Voor overige informatie en wijze van aanmelden zie deze site of kijk op: www.moedersvoormoeders.nl

Gezond zwanger zijn

Kijk voor meer informatie op www.slimmerzwanger.nl

Kinderopvang

Wanneer je na de bevalling weer wilt gaan werken is het belangrijk dat je vroegtijdig weet hoe je de kinderopvang wilt gaan regelen. Wanneer je kiest voor een kinderdagverblijf of een gastouderbureau dan is het raadzaam om je zo vroeg mogelijk aan te melden. Vaak zijn er lange wachtlijsten. Kijk voor mogelijkheden kinderopvang, adressen en kosten op: www.kinderopvang.net

Zwangerschapsbegeleiding

Voor alle vormen van zwangerschapsbegeleiding geldt dat je je op tijd moet aanmelden. De meeste cursussen starten rond de 24e week. Kijk voor adressen in de gouden gids/internet of vraag je verloskundige. Bekijk de mogelijkheden met betrekking tot zwangerschapsbegeleiding van Maartje.

Geboortekaartjes

Je kunt bij de drukkerij in de buurt of de drukkerij van je keuze fotoboeken met geboortekaartjes bekijken om alvast ideeën op te doen. Je kunt ook op internet kijken en misschien gaan jullie zelf wel de kaartjes maken. Er zijn heel veel mogelijkheden. Overleg tijdig met de drukker hoe lang het duurt voordat de kaartjes klaar zijn. 
TIP: Schrijf alvast ruim voor de bevalling de adressen op de enveloppen en plak vast de postzegels. Dat scheelt veel tijd en werk na de bevalling.

Voeding

Denk in de zwangerschap al vast na of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven. Op internet of op deze site kun je informatie vinden over borst-flesvoeding. Maak uiteindelijk zelf een weloverwogen keus. Kies je voor borstvoeding laat je dan informeren over de borstvoedingscursussen die tijdens de zwangerschap gegeven worden. Kijk voor meer informatie: www.borstvoeding.comwww.borstvoedingnatuurlijk.nl en  https://borstvoedingdoejezo.nl 

Naam

De voornaam die de baby krijgt is een persoonlijke keuze van jullie beiden. Er zijn zoveel verschillende namen dat het soms heel moeilijk is om er één te kiezen en dan moet je het ook nog eens met elkaar eens zijn. Een hele klus dus. Wanneer je getrouwd bent krijgt de baby automatisch de achternaam van de vader, tenzij jullie vooraf bij het gemeentehuis aangeven dat de baby de achternaam van de moeder moet krijgen. Wanneer je niet getrouwd bent dan krijgt de baby de achternaam van de moeder, tenzij jullie vooraf bij het gemeentehuis geregeld hebben dat de baby de achternaam van de vader krijgt (de vader moet het kind erkennen). Wanneer eenmaal gekozen is voor een achternaam, zal elk volgend kind automatisch dezelfde achternaam krijgen. Vraag in het gemeentehuis naar de procedure. Wanneer er sprake is van erkenning dan moeten beide ouders mee naar het gemeentehuis. Regel dit dus voordat je gaat bevallen.

Babyuitzet

Aangezien je zelf graag wilt helpen bij de inrichting van de babykamer is het raadzaam dit voor de 7e -8e zwangerschapsmaand te doen. De laatste maanden van de zwangerschap groeit je buik hard en wordt alles wat minder gemakkelijk. Het is een geruststellend idee dat dan alles klaar is. De kans op opname in het ziekenhuis is de laatste maanden van de zwangerschap groter. Ook dan is het prettig dat alle voorbereidingen m.b.t. babykamer en babyuitzet klaar zijn. Kijk bij benodigdhedenlijst op deze site wat je zoal allemaal nodig hebt. 

LET OP: Vanaf 37 weken zwangerschap moet je bed opgehoogd zijn d.m.v. klossen en moet je een po (wanneer je thuis wilt bevallen) in huis hebben. Bedverhogers en een po zijn af te halen bij een van de Maartje thuiszorgwinkels.

Kinderbijslag

Zodra de baby na de geboorte wordt aangegeven in het gemeentehuis worden de gegevens die nodig zijn voor het ontvangen van de kinderbijslag automatisch doorgegeven. Je hoeft hier dus zelf niets voor te regelen. Kijk voor meer informatie op: www.svb.nl

Werkgever inlichten

Je werkgever heeft een zwangerschapsverklaring nodig om zaken m.b.t. jouw zwangerschapsverlof te regelen. Een zwangerschapsverklaring kun je vragen aan je verloskundige/gynaecoloog zodra je zwanger bent. Lever deze in bij je werkgever. Maak ook tijdig afspraken met je werkgever over eventueel ouderschapsverlof en bespreek de mogelijkheden om minder te gaan werken na je bevalling (mocht je dit willen). Informatie met betrekking tot zwangerschaps- en ouderschapsverlof zie: www.jongegezinnen.nl (ouderschap/werk en zorg).

Aangifte baby bij de gemeente

Na de geboorte moet de baby binnen 3 werkdagen aangegeven worden. Dit moet op het gemeentehuis in de plaats waar de baby is geboren. Wanneer je in het ziekenhuis bent bevallen is het in de meeste gevallen ook mogelijk om je baby daar aan te geven. Hier zijn bepaalde tijden voor. De verpleegkundige in het ziekenhuis zal je hier meer informatie over geven. Je hebt voor aangifte een legitimatiebewijs en (eventueel je) trouwboekje of erkenningspapieren nodig.

Ziektekostenverzekeraar

Uiteraard moet je baby verzekerd worden voor ziektekosten. Je moet dit binnen 4 maanden na de geboorte regelen met je ziektekostenverzekeraar.