a - a a +

Zwangerschapsbegeleiding

Wist je dat Maartje ook ondersteuning biedt op het gebied van zwangerschapsbegeleiding?

Maartje biedt namelijk de cursus ZwangerFit® aan.
Dit is een zeer eigentijdse en moderne cursus om op een verantwoorde manier actief te blijven tijdens de zwangerschap. En met het volgen van deze cursus bereidt je je ook optimaal voor op bevalling.

Kwaliteit

Maartje staat voor kwaliteit. Deze cursus wordt dan ook gegeven door een erkend ZwangerFit®docente.

Interesse

Wil je meer informatie over ZwangerFit® of wil je je aanmelden kijk op ZwangerFit® en MamsFit

Verschillende vormen van zwangerschapsbegeleiding

Er zijn verschillende vormen van zwangerschapsbegeleiding. Hieronder staan de meeste bekende. De keus ligt uiteraard bij jezelf. Kies voor de begeleiding die het beste bij je past. Dit is uiteraard voor iedereen verschillend.

Zwangerschapsgymnastiek

De meest bekende zwangerschapscursus is de zwangerschapsgymnastiek. De cursus wordt  door verschillende verenigingen en ziekenhuizen aangeboden. De cursus wordt vaak gegeven door een fysiotherapeut. Tijdens de cursus doe je bepaalde oefeningen, die zijn bedoeld om je spieren soepeler en steviger te maken. Daarbij gaat het met name om de spieren die je tijdens je zwangerschap en de bevalling extra belast: je buikspieren en bekkenbodemspieren. Je leert ademhalingstechnieken die je helpen bij het opvangen van de weeën en je krijgt oefeningen die je leren om te ontspannen. Met behulp van deze oefeningen kun je o.a. rugklachten voorkomen of verminderen. De oefeningen om te ontspannen heb je nodig tijdens het opvangen van de weeën.

Zwangerschapszwemmen

Zwemmen tijdens je zwangerschap is lekker, omdat je je in het water met je zwangere buik makkelijker kunt bewegen dan daarbuiten. Bovendien is zwemmen goed voor je bloedsomloop. Je leert oefeningen om je spieren losser te maken. Ook leer je een aantal ontspanningsoefeningen. Zwemmen tijdens de zwangerschap is een goede aanvulling op de andere zwangerschapscursussen. Informeer bij een zwembad bij je in de buurt of ze ook speciale uren hebben voor zwangerschapszwemmen.

Zwangerschapsyoga

Lichamelijke ontspanning, concentratieoefeningen en technieken om weeën op te vangen. Bij zwangerschapsyoga leer je manieren om je lichaam op een ontspannen manier voor te bereiden op de bevalling. Daarbij wordt ook stilgestaan bij de emotionele en lichamelijke veranderingen die je ondervindt tijdens de zwangerschap. Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leer je om je zwangerschap en je bevalling zo bewust en zo ontspannen mogelijk te beleven. Je leert om vertrouwen te hebben in je eigen lijf en om de signalen die je lichaam je geeft op te volgen. De yogalessen kunnen vaak zowel individueel, als in een groep worden gevolgd. Meestal kan je partner ook deelnemen aan de cursus.

Zwangerschapscursussen

Haptonomie
Bij haptonomie gaat het om het voelen van je kindje in de buik om zo contact te maken al voor het geboren is. Doordat je kindje reageert op de warmte en druk van je handen kun je er een beetje mee knuffelen en spelen en als het een beetje meezit kun je zo ook invloed uitoefenen op de positie van het kindje in de baarmoeder. Je kunt het ook wel beschouwen als de leer van het aanraken.

Mensendieck
Met behulp van de bewegingsleer Mensendieck leer je bewust te zijn van je lichaam: hoe lopen je spieren door je lichaam, hoe werken ze en hoe kun je ze ontspannen? Vooral tijdens de zwangerschap en de bevalling is het belangrijk dat je een goede houding aanneemt en de spieren in je lichaam op een juiste manier gebruikt.

Samen bevallen
De Cursus Samen Bevallen biedt de mogelijkheid om je samen met je partner voor te bereiden op de bevalling. Tijdens de cursus worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie praktische technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er ook steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jouw bevalling. De cursus start meestal tussen 24 en 28 weken zwangerschap. Er worden groepen samengesteld van paren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend.

Voor alle vormen van zwangerschapsbegeleiding geldt dat je je op tijd moet aanmelden. De meeste cursussen starten rond de 24e week.