a - a a +

Succesvolle workshopavond voor Losserse mantelzorgers

23-06-2016

 Woonzorgcentrum Maartens-Stede was woensdagavond 22 juni het toneel voor een workshopavond van Zorggroep Sint Maarten en Maartje voor mantelzorgers in Losser.   

Uitwisselen ervaringen
Ruim 50 mantelzorgers en leden van de cliëntenraden van Zorggroep Sint Maarten en Maartje in Losser hebben deze woensdag aan de workshops deelgenomen. Het thema van de avond was ‘Van Mantelzorg naar Mantelkracht’ en stond volledig in het teken van aandacht en waardering voor mantelzorgers. Steeds meer mensen zorgen voor hun partner, een familielid, vriend(in), buurman of buurvrouw. Het begint vaak met een kleine handreiking, maar het groeit soms uit tot 24-uurs zorg. Mantelzorg wordt veelal verricht vanuit persoonlijke betrokkenheid. Dat neemt echter niet weg dat het veel tijd én energie kan vergen. In een goedgevulde zaal konden de mantelzorgers - onder het genot van heerlijke hapjes van Foodconnect - ervaringen uitwisselen maar ook luisteren naar een zeer indrukwekkend en persoonlijk verhaal van mevrouw Post; haar man heeft de ziekte van Alzheimer en verblijft in woonzorgcentrum Gravenstate in Denekamp. Mevrouw Post is er iedere dag en zorgt zoveel mogelijk zelf voor haar man. Tegelijkertijd ervaart ze veel steun van de casemanager dementie: “De mantel voor de mantelzorgers’, aldus mevrouw Post. 

In de tweede, meer praktische workshop, gaven wethouder Van Rees en Gerda van der Velde van Stichting Informele Zorg een inkijk in het plan mantelzorgondersteuning binnen de gemeente. Ook was er nadrukkelijk aandacht voor waar de mantelzorgers zelf behoefte aan hadden. 

De avond werd afgesloten met een dosis gelukskunde door Mirjam Spitholt, docente Saxion. Ze vertelde onder andere aan de hand van persoonlijke ervaringen hoe een andere kijk op zaken kan zorgen hoe je jezelf gelukkiger kunt voelen.